Økonomi og institutioner i hertugdømmet Slesvig i midten af det 19. århundrede

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Standard

Økonomi og institutioner i hertugdømmet Slesvig i midten af det 19. århundrede. / Clausen, Thomas.

København : Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2014. 192 p.

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Harvard

Clausen, T 2014, Økonomi og institutioner i hertugdømmet Slesvig i midten af det 19. århundrede. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, København.

APA

Clausen, T. (2014). Økonomi og institutioner i hertugdømmet Slesvig i midten af det 19. århundrede. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Clausen T. Økonomi og institutioner i hertugdømmet Slesvig i midten af det 19. århundrede. København: Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2014. 192 p.

Author

Clausen, Thomas. / Økonomi og institutioner i hertugdømmet Slesvig i midten af det 19. århundrede. København : Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2014. 192 p.

Bibtex

@phdthesis{a400ebfef8ea421d938a49aef24e13e2,
title = "{\O}konomi og institutioner i hertugd{\o}mmet Slesvig i midten af det 19. {\aa}rhundrede",
abstract = "Med udgangspunkt i en r{\ae}kke {\o}konomiske institutioner unders{\o}ger afhandlingen samspillet mellem politik, forvaltning, offentlighed og {\o}konomi og dettes betydning for den {\o}konomiske udviklingsproces i hertugd{\o}mmet Slesvig i midten af 1800-tallet. Det f{\ae}lles teoretiske fundament for studierne er institutionel {\o}konomi. Tre problemstillinger st{\aa}r centralt i afhandlingen: Hvilken betydning havde Tre{\aa}rskrigen for den institutionelle udvikling, og dermed for den {\o}konomiske forandringsproces, i tiden mellem de to slesvigske krige? Hvad kendetegnede den danske regerings {\o}konomiske politik i hertugd{\o}mmet i samme periode, og hvordan reagerede de {\o}konomiske akt{\o}rer i Slesvig p{\aa} de iv{\ae}rksatte reformtiltag? I hvor h{\o}j grad havde de nationale mods{\ae}tninger mellem dansk og tysk indflydelse p{\aa} det {\o}konomiske liv i hertugd{\o}mmet?Afhandlingen konkluderer, at Tre{\aa}rskrigen havde betydelig negativ indvirkning p{\aa} udviklingen af de institutionelle rammer i Slesvig. Der argumenteres for, at denne omst{\ae}ndighed for{\o}gede de eksisterende strukturelle udfordringer for byerhvervene i hertugd{\o}mmet. I forhold til det danske styres {\o}konomiske politik understreger de foretagne studier, at der var tale om en aktiv politik, som i s{\ae}rdeleshed tjente overordnede, statsbygningsorienterede form{\aa}l. Endelig peger afhandlingens resultater i retning af, at det dansk-tyske mods{\ae}tningsforhold bidrog til den institutionelle stagnation ved at blokere for et konstruktivt politisk samarbejde mellem f{\o}rst og fremmest den slesvigske st{\ae}nderforsamling og den danske regering.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Hertugd{\o}mmet Slesvig, {\O}konomi, 19. {\aa}rh.",
author = "Thomas Clausen",
year = "2014",
month = oct,
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Økonomi og institutioner i hertugdømmet Slesvig i midten af det 19. århundrede

AU - Clausen, Thomas

PY - 2014/10

Y1 - 2014/10

N2 - Med udgangspunkt i en række økonomiske institutioner undersøger afhandlingen samspillet mellem politik, forvaltning, offentlighed og økonomi og dettes betydning for den økonomiske udviklingsproces i hertugdømmet Slesvig i midten af 1800-tallet. Det fælles teoretiske fundament for studierne er institutionel økonomi. Tre problemstillinger står centralt i afhandlingen: Hvilken betydning havde Treårskrigen for den institutionelle udvikling, og dermed for den økonomiske forandringsproces, i tiden mellem de to slesvigske krige? Hvad kendetegnede den danske regerings økonomiske politik i hertugdømmet i samme periode, og hvordan reagerede de økonomiske aktører i Slesvig på de iværksatte reformtiltag? I hvor høj grad havde de nationale modsætninger mellem dansk og tysk indflydelse på det økonomiske liv i hertugdømmet?Afhandlingen konkluderer, at Treårskrigen havde betydelig negativ indvirkning på udviklingen af de institutionelle rammer i Slesvig. Der argumenteres for, at denne omstændighed forøgede de eksisterende strukturelle udfordringer for byerhvervene i hertugdømmet. I forhold til det danske styres økonomiske politik understreger de foretagne studier, at der var tale om en aktiv politik, som i særdeleshed tjente overordnede, statsbygningsorienterede formål. Endelig peger afhandlingens resultater i retning af, at det dansk-tyske modsætningsforhold bidrog til den institutionelle stagnation ved at blokere for et konstruktivt politisk samarbejde mellem først og fremmest den slesvigske stænderforsamling og den danske regering.

AB - Med udgangspunkt i en række økonomiske institutioner undersøger afhandlingen samspillet mellem politik, forvaltning, offentlighed og økonomi og dettes betydning for den økonomiske udviklingsproces i hertugdømmet Slesvig i midten af 1800-tallet. Det fælles teoretiske fundament for studierne er institutionel økonomi. Tre problemstillinger står centralt i afhandlingen: Hvilken betydning havde Treårskrigen for den institutionelle udvikling, og dermed for den økonomiske forandringsproces, i tiden mellem de to slesvigske krige? Hvad kendetegnede den danske regerings økonomiske politik i hertugdømmet i samme periode, og hvordan reagerede de økonomiske aktører i Slesvig på de iværksatte reformtiltag? I hvor høj grad havde de nationale modsætninger mellem dansk og tysk indflydelse på det økonomiske liv i hertugdømmet?Afhandlingen konkluderer, at Treårskrigen havde betydelig negativ indvirkning på udviklingen af de institutionelle rammer i Slesvig. Der argumenteres for, at denne omstændighed forøgede de eksisterende strukturelle udfordringer for byerhvervene i hertugdømmet. I forhold til det danske styres økonomiske politik understreger de foretagne studier, at der var tale om en aktiv politik, som i særdeleshed tjente overordnede, statsbygningsorienterede formål. Endelig peger afhandlingens resultater i retning af, at det dansk-tyske modsætningsforhold bidrog til den institutionelle stagnation ved at blokere for et konstruktivt politisk samarbejde mellem først og fremmest den slesvigske stænderforsamling og den danske regering.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Hertugdømmet Slesvig

KW - Økonomi

KW - 19. årh.

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Økonomi og institutioner i hertugdømmet Slesvig i midten af det 19. århundrede

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

CY - København

ER -

ID: 125953763