Fra natur til naturalie – og tilbage igen. Om naturens orden og (u)ordentlige samlingspraksisser i københavnske naturaliesamlinger i 1700-tallets sidste del.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Fra natur til naturalie – og tilbage igen. Om naturens orden og (u)ordentlige samlingspraksisser i københavnske naturaliesamlinger i 1700-tallets sidste del. / Mellemgaard, Signe.

In: Kulturstudier, 2014, p. 65-83.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Mellemgaard, S 2014, 'Fra natur til naturalie – og tilbage igen. Om naturens orden og (u)ordentlige samlingspraksisser i københavnske naturaliesamlinger i 1700-tallets sidste del.', Kulturstudier, pp. 65-83.

APA

Mellemgaard, S. (2014). Fra natur til naturalie – og tilbage igen. Om naturens orden og (u)ordentlige samlingspraksisser i københavnske naturaliesamlinger i 1700-tallets sidste del. Kulturstudier, 65-83.

Vancouver

Mellemgaard S. Fra natur til naturalie – og tilbage igen. Om naturens orden og (u)ordentlige samlingspraksisser i københavnske naturaliesamlinger i 1700-tallets sidste del. Kulturstudier. 2014;65-83.

Author

Mellemgaard, Signe. / Fra natur til naturalie – og tilbage igen. Om naturens orden og (u)ordentlige samlingspraksisser i københavnske naturaliesamlinger i 1700-tallets sidste del. In: Kulturstudier. 2014 ; pp. 65-83.

Bibtex

@article{660cb436a8f447d5bace2ef50f70d528,
title = "Fra natur til naturalie – og tilbage igen. Om naturens orden og (u)ordentlige samlingspraksisser i k{\o}benhavnske naturaliesamlinger i 1700-tallets sidste del.",
abstract = "Naturhistoriske samlinger – sm{\aa} eller store – blev almindelige i l{\o}bet af 1700-tallet. Artiklen tager udgangspunkt i et antal samlere og samlinger i de sidste {\aa}rtier af 1700-tallet i K{\o}benhavn for s{\aa}ledes at se p{\aa} den konstruktion af naturen, som ikke blot opstillingen i samlingen indebar, men ogs{\aa} alle de praksisser, der omgav samlingen: fra indsamling og indk{\o}b over forsendelse, pr{\ae}paration, sortering, opstilling og udstilling, iagttagelser, samtaler og f{\o}lelser. I samlingen skete s{\aa}ledes en transformation fra naturobjekt til naturalie, men ogs{\aa} tilbage igen, idet samlingen opfattedes som en repr{\ae}sentation af naturen selv. Et bestemt billede af naturen kom frem, men de mange praksisser var ikke kun afspejlinger af et bestemt natursyn og en bestemt viden om naturen, men ogs{\aa} med til at forme, hvad og hvordan der udstilledes, og dermed ogs{\aa}, hvad natur er.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Natur",
author = "Signe Mellemgaard",
year = "2014",
language = "Dansk",
pages = "65--83",
journal = "Kulturstudier",
issn = "1904-5352",
publisher = "Dansk Historisk F{\ae}llesr{\aa}d & Foreningen Danmarks Folkeminder",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Fra natur til naturalie – og tilbage igen. Om naturens orden og (u)ordentlige samlingspraksisser i københavnske naturaliesamlinger i 1700-tallets sidste del.

AU - Mellemgaard, Signe

PY - 2014

Y1 - 2014

N2 - Naturhistoriske samlinger – små eller store – blev almindelige i løbet af 1700-tallet. Artiklen tager udgangspunkt i et antal samlere og samlinger i de sidste årtier af 1700-tallet i København for således at se på den konstruktion af naturen, som ikke blot opstillingen i samlingen indebar, men også alle de praksisser, der omgav samlingen: fra indsamling og indkøb over forsendelse, præparation, sortering, opstilling og udstilling, iagttagelser, samtaler og følelser. I samlingen skete således en transformation fra naturobjekt til naturalie, men også tilbage igen, idet samlingen opfattedes som en repræsentation af naturen selv. Et bestemt billede af naturen kom frem, men de mange praksisser var ikke kun afspejlinger af et bestemt natursyn og en bestemt viden om naturen, men også med til at forme, hvad og hvordan der udstilledes, og dermed også, hvad natur er.

AB - Naturhistoriske samlinger – små eller store – blev almindelige i løbet af 1700-tallet. Artiklen tager udgangspunkt i et antal samlere og samlinger i de sidste årtier af 1700-tallet i København for således at se på den konstruktion af naturen, som ikke blot opstillingen i samlingen indebar, men også alle de praksisser, der omgav samlingen: fra indsamling og indkøb over forsendelse, præparation, sortering, opstilling og udstilling, iagttagelser, samtaler og følelser. I samlingen skete således en transformation fra naturobjekt til naturalie, men også tilbage igen, idet samlingen opfattedes som en repræsentation af naturen selv. Et bestemt billede af naturen kom frem, men de mange praksisser var ikke kun afspejlinger af et bestemt natursyn og en bestemt viden om naturen, men også med til at forme, hvad og hvordan der udstilledes, og dermed også, hvad natur er.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Natur

M3 - Tidsskriftartikel

SP - 65

EP - 83

JO - Kulturstudier

JF - Kulturstudier

SN - 1904-5352

ER -

ID: 131170922