Alesia og Cæsars liljer

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

Standard

Alesia og Cæsars liljer. / Rindel, Per Ole.

Lange linjer i landskabet: Hulbælter fra jernalderen. ed. / Palle Eriksen; Per Ole Rindel. Arkæologi Vestjylland, Ringkøbing-Skjern Museum : Jysk Arkæologisk Selskab, 2018. p. 357-366 1.

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

Harvard

Rindel, PO 2018, Alesia og Cæsars liljer. in P Eriksen & PO Rindel (eds), Lange linjer i landskabet: Hulbælter fra jernalderen., 1, Jysk Arkæologisk Selskab, Arkæologi Vestjylland, Ringkøbing-Skjern Museum, pp. 357-366.

APA

Rindel, P. O. (2018). Alesia og Cæsars liljer. In P. Eriksen, & P. O. Rindel (Eds.), Lange linjer i landskabet: Hulbælter fra jernalderen (pp. 357-366). [1] Jysk Arkæologisk Selskab.

Vancouver

Rindel PO. Alesia og Cæsars liljer. In Eriksen P, Rindel PO, editors, Lange linjer i landskabet: Hulbælter fra jernalderen. Arkæologi Vestjylland, Ringkøbing-Skjern Museum: Jysk Arkæologisk Selskab. 2018. p. 357-366. 1

Author

Rindel, Per Ole. / Alesia og Cæsars liljer. Lange linjer i landskabet: Hulbælter fra jernalderen. editor / Palle Eriksen ; Per Ole Rindel. Arkæologi Vestjylland, Ringkøbing-Skjern Museum : Jysk Arkæologisk Selskab, 2018. pp. 357-366

Bibtex

@inbook{9581ad09185c432b9c19c35510a9416c,
title = "Alesia og C{\ae}sars liljer",
abstract = "I C{\ae}sars v{\ae}rk Commentarii de bello Gallico fra midten af det f{\o}rste {\aa}rhundrede f{\o}r Kristi indg{\aa}r en udf{\o}rlig beskrivelse af det romerske milit{\ae}rs belejring i {\aa}r 52 f.Kr. af den keltiske oppidum Alesia i den {\o}stlige del af det nuv{\ae}rende Frankrig. Ud over voldgrave og volde med indbyggede palisader og t{\aa}rne af tr{\ae} indgik der i de romerske skanser forskellige zoner med sp{\ae}rringer, enten i form af nedgravede store grene, nedbankede p{\ae}le med jernspidser, eller t{\ae}tplacerede r{\ae}kker af tragtformede huller med en tilspidset p{\ae}l i midten af hvert hul. If{\o}lge C{\ae}sar blev et s{\aa}dant hul af de romerske soldater kaldt floris lilium, alts{\aa} en lilje. Der er klare f{\ae}llestr{\ae}k mellem de systemer af liljer, som C{\ae}sar beskriver, og de hulb{\ae}lter, som er p{\aa}vist ved ark{\ae}ologiske udgravninger talrige steder i Danmark.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, jernalder, Forsvarsanl{\ae}g, hulb{\ae}lte",
author = "Rindel, {Per Ole}",
year = "2018",
month = aug,
language = "Dansk",
isbn = "978-87-93423-26-8",
pages = "357--366",
editor = "Palle Eriksen and Rindel, {Per Ole}",
booktitle = "Lange linjer i landskabet",
publisher = "Jysk Ark{\ae}ologisk Selskab",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Alesia og Cæsars liljer

AU - Rindel, Per Ole

PY - 2018/8

Y1 - 2018/8

N2 - I Cæsars værk Commentarii de bello Gallico fra midten af det første århundrede før Kristi indgår en udførlig beskrivelse af det romerske militærs belejring i år 52 f.Kr. af den keltiske oppidum Alesia i den østlige del af det nuværende Frankrig. Ud over voldgrave og volde med indbyggede palisader og tårne af træ indgik der i de romerske skanser forskellige zoner med spærringer, enten i form af nedgravede store grene, nedbankede pæle med jernspidser, eller tætplacerede rækker af tragtformede huller med en tilspidset pæl i midten af hvert hul. Ifølge Cæsar blev et sådant hul af de romerske soldater kaldt floris lilium, altså en lilje. Der er klare fællestræk mellem de systemer af liljer, som Cæsar beskriver, og de hulbælter, som er påvist ved arkæologiske udgravninger talrige steder i Danmark.

AB - I Cæsars værk Commentarii de bello Gallico fra midten af det første århundrede før Kristi indgår en udførlig beskrivelse af det romerske militærs belejring i år 52 f.Kr. af den keltiske oppidum Alesia i den østlige del af det nuværende Frankrig. Ud over voldgrave og volde med indbyggede palisader og tårne af træ indgik der i de romerske skanser forskellige zoner med spærringer, enten i form af nedgravede store grene, nedbankede pæle med jernspidser, eller tætplacerede rækker af tragtformede huller med en tilspidset pæl i midten af hvert hul. Ifølge Cæsar blev et sådant hul af de romerske soldater kaldt floris lilium, altså en lilje. Der er klare fællestræk mellem de systemer af liljer, som Cæsar beskriver, og de hulbælter, som er påvist ved arkæologiske udgravninger talrige steder i Danmark.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - jernalder

KW - Forsvarsanlæg

KW - hulbælte

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-87-93423-26-8

SP - 357

EP - 366

BT - Lange linjer i landskabet

A2 - Eriksen, Palle

A2 - Rindel, Per Ole

PB - Jysk Arkæologisk Selskab

CY - Arkæologi Vestjylland, Ringkøbing-Skjern Museum

ER -

ID: 209054519